Management café

31.12.06

Istorie la sfarsit de an

Îi promisesem de mult unuia dintre studenţii mei (unuia dintre cei care îmi sunt mai simpatici ;) ) k am să-i răsplatesc eforturile publicând pe blog o documentare de-a lui. Şi cum mai bine mai târziu decât niciodată, a venit şi vremea să vă împărtăşesc şi vouă ceea ce Pit (Ştefan Berindan, din anul IV IEDM) a găsit în periplurile sale de documentare.

Majoritatea dintre noi trăim cu impresia k managementul este o ştiinţă relativ modernă, apărută secolul trecut. Şi nu greşim f. tare! Ca ştiinţă deja bine conturată, într-adevăr, managementul are puţin peste o jumătate de secol vechime.
Dar k practică .... eh! aici lucrurile stau altfel, după cum ne spune chiar Pit:

"Primele elemente ale acţiunilor practice de management şi chiar ale gândirii manageriale au aparut în civilizaţia sumeriană începând cu anul 5000 î.e.n., când erau folosite diverse documente scrise pentru efectuarea operaţiilor comerciale. Elementele unui management autentic s-au identificat la egipteni, care au facut eforturi considerabile pentru organizarea muncii celor peste 100.000 de oameni folosiţi la construirea piramidelor. De asemenea, babilonienii, prin cunoscutul “Cod a lui Hammurapi”, stabileau o serie de standarde pentru salarii, precizând obligaţiile părţilor contractante, inclusiv penalizările care se aplicau dacă înţelegerile prealabile nu erau respectate. La romani, între anii 300 I.H. şi 300 D.H., în mod curent era folosit un sistem de comunicaţii eficient, atât pentru conducerea imperiului, cât şi pentru nevoile de control la nivel centralizat. În fine, la veneţieni, în jurul anilor 300, întâlnim elemente concrete în stabilirea cadrului legal pentru operaţiunile comerciale."

Eh, ce părere aveţi?! ... 5.000 î.e.n??!!! :-O

14 Comments:

 • mdah, asta e "Omul cat traieshte invatza shi tot prost moare " :D zicea unu de la bunicu de la tzara ;)) tot mai aflam cate una ...

  By Blogger Cronos, at ianuarie 15, 2007 1:44 p.m.  

 • asta k să putem muri cât mai prosti, right?! :)) ... LOL

  By Blogger Gabriela Lobonţiu, at ianuarie 21, 2007 7:33 p.m.  

 • Mi-am facut un blog de ceva timp si as vrea sa te intreb dak vrei sa facem schimb de linkuri...dak da intra sa vb pe id-ul diana_turcu91...ast rasp:d

  By Blogger Diana, at februarie 22, 2008 11:00 p.m.  

 • Salut Traian cred ca daca iti mai aduci aminte am facut liceul impreuna:)

  By Anonymous joita lucian, at ianuarie 26, 2011 7:19 p.m.  

 • Buna Ziua!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

  By Blogger radiowhisper.com, at februarie 03, 2011 5:24 a.m.  

 • Iti spun daca ma intrebi pe mine, putin imi pasa daca in 5000 BC au fost sau n-au fost oamenii pe pamant, sincer tre sa stii ca doar ziua de azi conteaza! Right?

  By Anonymous Cum se fac banii, at septembrie 25, 2011 2:50 p.m.  

 • Dar e inceput acum>?:))

  By Anonymous bebe, at septembrie 28, 2011 11:14 a.m.  

 • Bleah ... ok ... no?! Why?

  By Anonymous tv on web, at octombrie 05, 2011 7:01 p.m.  

 • interesant...

  By Blogger liana, at octombrie 29, 2011 10:59 a.m.  

 • foarte interesant...student bine pregatit

  By Anonymous masajeroticbrasov, at decembrie 13, 2011 2:01 p.m.  

 • ...citatul este din cursul de Drept bancar a D-lui prof. Turcu.

  By Anonymous Anonim, at februarie 16, 2012 10:11 p.m.  

 • Mi-a placut mult articolul DVS. Multumesc!

  By Anonymous rochii de mireasa romania, at aprilie 12, 2018 5:19 p.m.  

 • un articol interesant, l-am citit cu multa placere

  By Anonymous site la comanda, at aprilie 13, 2018 5:29 p.m.  

 • foarte interesant, multumesc

  By Anonymous hosting moldova, at aprilie 14, 2018 9:49 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home