Management café

12.3.06

3 lecţii pt. tinerii manageri (fie ei manageri în devenire)

Bun ... deci vorbeam anterior de tradiţii ... păi, ar trebui (zic eu :D) k şi snoavele/povestioarele cu pilde cu care am început blogul acesta să devină şi ele o tradiţie, nu?! Eu zic k da şi ... ca atare ... uite încă o povestioară simpatică (una care sunt trei de fapt :)) ). Sursa lor de provenienţă este infinita înţelepciune a surferilor de net.

Lecţia 1

Un tip intră sub duş exact în momentul în care nevasta sa iese din cadă. Subit, se aude soneria apartamentului. După o discuţie scurtă, care decide care dintre ei să meargă să răspundă, femeia iese, se înveleşte într-un prosop de baie, coboară scările şi deschide uşa de la intrare. Era Bob, vecinul de palier.

Înainte să poată spune un cuvânt, Bob o întrerupe:

- Îţi dau 800 de dolari pe loc dacă laşi să cadă prosopul de baie cu care eşti acoperită.

Puţin mirată, femeia ezită câteva secunde, după care desface prosopul şi rămâne goală în faţa lui Bob. El o priveşte din cap până-n picioare, după care îi întinde 8 bancnote de 100 de dolari. Surprinsă de această întâmplare, dar mulţumită de mica avere pe care tocmai o făcuse în mai puţin de 2 minute, femeia urcă şi intră din nou în baie. Soţul său, care era încă sub duş, o întreabă:

- Cine-a fost?

- Bob, vecinul nostru de palier.

- Ah, perfect. Ţi-a dat cei 800 de dolari pe care mi-i datora?

Morala: Dacă împărtăşiţi la timp partenerilor dumneavoastră informaţiile critice relative la credit şi la riscuri, puteţi evita o proastă publicitate.

Lecţia 2

La volanul maşinii sale, în drum spre biserică, un preot trece pe lângă o călugăriţă care mergea pe jos. Se opreşte şi se oferă să o ducă până la mănăstire. Ea acceptă, urcă în maşină şi, încrucişându-şi picioarele, lasă la vedere nişte coapse superbe. Preotul nu se poate abţine şi tot fixând picioarele tinerei călugăriţe, pierde pentru câteva momente controlul maşinii. După ce reuşeşte să stăpânească din nou maşina, pune dintr-odată mâna dreaptă pe picioarele măicuţei. Ea îl priveşte şi spune:

- Părinte, vă amintiţi Psalmul 129?

Ruşinat, preotul se retrage subit şi-şi prezintă scuzele. Puţin mai încolo, sub îndemnul tentaţiei, profită de schimbarea vitezei pentru a începe din nou. Şi măicuţa, îl apostrofează prompt:

- Părinte, vă amintiţi Psalmul 129?

Părintele roşeşte din nou din cap până-n picioare şi retrage mâna de pe picioarele pasagerei, bâlbâind:

- Îmi pare rău, soră, trupul îmi este foarte slab.

Ajung la mănăstire, călugăriţa coboară din maşină fără să spună un cuvânt, şi-i aruncă o ultimă privire plină de înţelesuri. Preotul se grăbeşte către prima Biblie pe care o găseşte şi caută Psalmul 129:

"Mergi mai departe, caută întotdeauna sus şi-ţi vei găsi gloria."

Morala: La muncă, fiţi întotdeauna bine informaţi pentru că altfel riscaţi să rataţi ocazii unice.

Lecţia 3

Un agent, un angajat la birou şi un director de personal ies împreună de la muncă la prânz şi, cum mergeau ei către un mic restaurant să ia masa, găsesc într-un morman de gunoaie o lampă cu ulei veche. O freacă şi un duh iese la lumină.

- De obicei eu împlinesc 3 dorinţe. Dar cum voi sunteţi 3, am să vă împlinesc câte una la fiecare.

Angajatul de la birou intră repede în faţă gesticulând:

- Eu, eu! Vreau să fiu pe o plajă albă din Bahamas într-o vacanţă care să nu se termine niciodată şi fără să am griji care să mă împiedice cumva să mă bucur de frumuseţea vieţii.

Nici nu termină bine şi puf! angajatul dispare imediat. Agentul iese şi el în faţă:

- Eu, eu! ... eu vreau să savurez o "pina colada" pe o plajă din Tahiti împreună cu femeia visurilor mele.

Şi puf! şi agentul dispare.

- E rândul tău, spuse duhul uitându-se la directorul de personal.

- Vreau ca ăştia doi să fie înapoi la birou până se termină ora de masă.

Morala: Lăsaţi întotdeauna superiorul (ierarhic) să-şi exprime primul dorinţele.

3 Comments:

 • simpatike pilde!
  poate acestea ar fi o mica cheie catre capusorul studentului...
  dc o sa-i spune-ti ultima teorema despre management, sunt aproape sigur ca o va uita si oricum nu-l intereseaza..., in schimb va asculta cu placere cava care il implica sau il atrage cumva(nu neaparat pilde sau bancuri), si asa poate va ramine cu ceva...
  Francisk iedm

  By Anonymous Anonim, at martie 28, 2006 5:50 p.m.  

 • Well Francisk,

  ... ăsta e si scopul pt care apelez la genul asta de "pilde" ... pt k sunt amuzante si pot fi si utile (sunt, in general, bazate pe experientza practik a celor care profeseaza managementul). In fine, s-ar putea sa mai apara câteva pe aici pe blog la prima ocazie in care am ceva timp liber pt asta :D

  By Blogger Gabriela Lobonţiu, at martie 29, 2006 1:18 p.m.  

 • intradevar sunt niste exemple carora merita sa le acordam atentia

  By Anonymous bleah, at mai 04, 2006 10:37 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home