Management café

3.3.05

Povestea unei furnicuţe

Mai jos vă prezint o povestioară, care ar fi bine să prezinte o semnificaţie pentru viaţa voastră.

Povestea unei furnicuţe.

In fiecare zi, devreme de tot, venea la serviciu. Furnica cea harnica productiva si bucuroasa de munca ei.
Acolo isi petrecea ea zilele, muncind cu sarg si fredonand un cantecel.Era harnica, productiva si bucuroasa de ce facea, dar, vai, nu o superviza nimeni.
Bondarul, presedinte si director general, a considerat ca asa un se mai poate si a creat un post de supervizor, pe care a angajat un Gandac cu multa experienta.
Prima grija a Gandacului a fost aceea de a standardiza ora de sosire si de plecare de la munca, si a elaborat si niste rapoarte minunate pe aceasta tema.
Curand s-a vazut ca era nevoie si de o secretara care sa pregateasca rapoartele, si ca urmare au angajat o Paianjenitza, care a organizat o arhiva si s-a ocupat si de telefoane.
Si in tot acest timp, Furnica era harnica, productiva si se bucura de munca ei. Muncea si iar muncea. Si din cand in cand fredona o melodie.
Bondarul, presedinte si director general, era incantat de rapoartele Gandacului supervizor, ba chiar i-a mai cerut si niste tabele comparative si grafice, indicatori de gestiune si analize ale tendintelor de viitor.
Asa ca a fost nevoie sa angajeze si o Musca, pe functia de ajutor de supervizor si a trebuit sa-i cumpere si un laptop cu imprimanta in culori.
Curand Furnica harnica, productiva si bucuroasa de munca ei, a incetat sa mai fredoneze o melodie, si a inceput sa se vaiete ca pierde vremea cu hartoagele pe care o puneau sa le completeze, in loc s-o lase sa lucreze.
Si atunci, Bondarul, presedinte si director general, a hotarat ca e momentul sa ia masuri: s-a creat postul de administrator general al departamentului in care lucra Furnica harnica, productiva si bucuroasa de munca ei.
Aceasta responsabilitate a fost incredintata Lacustei care, ca prima masura a pus mocheta bej in biroul sau si a cerut sa i se cumpere un fotoliu special. Noul administrator general - e clar - a avut apoi nevoie de o masina, de un laptop ba chiar si de o retea intranet pentru comunicarea cu subalternii.
Tot noul administrator general a mai avut nevoie si de o asistenta personala si a adus-o pe Broasca, cea care-i fusese secretara la precedentul loc de munca. Aceasta urma sa-l ajute la elaborarea planului strategic si a bugetului pentru departamentul in care muncea Furnica harnica, productiva si bucuroasa de munca ei.
Furnica nu prea mai canta, si pe zi ce trece devenea tot mai agitata si mai nervoasa.
"Va trebui sa selectionam o societate de consultanta care sa ne elaboreze un studiu cu privire la mediul de lucru in societatea noastra", propuse Lacusta. Iar societatea aleasa, contra unei sume consistente, se puse pe studiu, anuntand ca are nevoie de cateva luni de lucru.
Dar intre timp, Bondarul presedinte si director general, reanalizand cifrele, ajunse la concluzia ca departamentul in care lucra furnica harnica, productiva, si ceva mai putin bucuroasa de munca ei, nu mai aducea acelasi profit ridicat ca pana acum.
Si a contactat Bufnitza, renumitul consultant in afaceri, ca sa-i ceara un diagnostic al situatziei.
Domnul Bufnita s-a invartit trei luni prin birourile societatii si a elaborat un raport sofisticat, in mai multe volume, in valoare de cateva zeci de mii de euro, care se incheia cu concluzia: "Sunt prea multi salariati in acest departament. Trebuie efectuate concedieri".
Asa ca Bondarul, presedinte si director general, a trebuit sa urmeze sfatul consultantului care-l costase cateva zeci de mii de euro, si sa o concedieze pe Furnica harnica, productiva si furioasa, care pe vremuri
era harnica, productiva si bucuroasa de munca ei.
Morala:
Sa nu cumva sa-ti treaca prin minte sa fii o Furnica harnica, productiva si bucuroasa de munca ei! Este mult mai oportun sa fii sau o Lacusta sau un Gandac, inutil si incompetent. Incompetentii nu au nevoie de supervizori, asta o stie toata lumea. Pe ei nu-i streseaza nimeni !
Daca, totusi, nu te poti impiedica sa fii harnic si productiv, sa nu cumva sa arati ca esti bucuros de munca ta. Asta n-au sa ti-o ierte niciodata!
Inventeaza din cand in cand ca ti s-a intamplat o nenorocire. Fa pe victima ! Fa in asa fel incat sa nu le fie ciuda ca te bucuri de ce faci!
Iar daca, in ciuda acestor sfaturi, te incapatzanezi sa fii o Furnica harnica, productiva si bucuroasa de munca ei, apuca-te de o activitate independenta, cel putin asa nu vor trai pe spinarea ta toti Bondarii,
Gandacii, Paienjenii, Mustele, Lacustele, Broastele si Bufnitzele!

19 Comments:

 • E perfect adevarata aceasta povestioara...cred ca e inspirata din viata reala...,de ceva vreme toata lumea acuza birocratia,dar de ceva vreme apare un nou curent" protejati sefului sau a patronului" fie in compani particulare sau de "stat"...,trbuie sa ne ferim de acest "nou curent".....umila mea viziune. a fost.

  By Blogger melian ciprian, at aprilie 13, 2005 7:20 p.m.  

 • Candva am fost si eu (cred) o furnica harnica, super productiva, si chiar ma bucuram de munca si de rezultatele mele... dar duceam dupa mine un bondar super gras si paros... bleah! Mi-a ajuns... nu se mai putea. Treaba era ca bondaru' asta cu cat vedea ca sunt mai "bucuros de munca mea" intindea coarda si cerea tot mai mult. Aveti dreptate! o activitate independenta... care sa-ti placa, sa te bucure, sa te faca sa simti ca traiesti... iar pentru bondari...exista SPRAY-uri!

  By Blogger muresan d, at aprilie 16, 2005 1:10 p.m.  

 • Draga Daniel,

  Din pacate nu se poate fara bondari, lacuste, muste si alte cele in lumea asta a managementului. Pt ca fara birocratie ar fi un haos total in orice organizatie (asta ca urmare a faptului ca prea putini dintre noi sunt, de fapt, o "furnica harnica si bucuroasa de munca ei" :D). Ideea e sa nu cadem niciodata in extreme ... indiferent care ar fi acestea - si cum asta contravine cel mai sigur principiilor nerezonabilului profesor ... ma astept la reactii efervescente din zona ;).

  By Blogger Gabriela Lobonţiu, at aprilie 25, 2005 4:48 p.m.  

 • Si pt Ciprian:

  Toate micile snoave pornesc de la fapte reale ... stii cum se spune: mu iese fum fara foc !!! Dar atata vreme cat inca ne mai gasim resurse pt a ne amuza din esecurile noastre, ca omenire, e perfect. Si legat de curentul nepotismului din firme ... ar trebui sa nu traim cu impresia ca doar noi românii facem asta. E un aspect foarte in voga si in SUA si in multe alte tari occidentale, pe care tindem sa le dam de exemplu de buna practica. Asta e ceva ce tine de natura umana si doar putine culturi nationale au reusit sa se autoeduce inspre a fii echitabili si impartiali (v. popoarele scandinave). Asta e! Trebuie macar sa invatam sa nu exageram (adik sa ocolim aceleasi extreme care nu-mi plac mie :D).

  By Blogger Gabriela Lobonţiu, at aprilie 25, 2005 4:54 p.m.  

 • Da' de ce sa nu cadem in extreme?! Ba chiar extremele ne fac sa ajungem SUS! si acum imi aduc aminte de o postare a unui... nerezonabil... din zbor... care tradus in limba facultatii ar suna cam... stii, treci !daca nu, NU!( suna cam... daca ajungi la fantana traiesti; daca nu, mori ! e simplu!). deci extremele ne tin in viata!

  By Blogger muresan d, at aprilie 25, 2005 7:31 p.m.  

 • Ia te uita Bre! Nerezonabilu' este citat Bre! Extremele sunt esenta Nerezonabilului! Sunt adeptul extremelor, pentru ca undeva in zona, sunt cei de pe linia mediana, dar mai sunt si cei care nu sunt nici macar acolo!Si acestia sunt cam multi si trag in spate!! Asa ca extremele sunt necesare, in primul rind pentru a trezi lumea. Pe urma sunt necesare, pentru ca altfel nu poti fi nerezonabil si daca nu esti nerezonabil, nu este progres. In al treilea rind, trebuie sa ajungem in ca in situatiile limita sa putem sa stim a decide: "Daca e, e! Daca nu e, nu e!" Si aceste situatii sunt tot mai dese!

  By Blogger Mircea Lobontiu, at aprilie 26, 2005 12:02 a.m.  

 • Pt Daniel si pt un nerezonabil profesor,

  Dragilor, extremele fac parte din viata, nu contest asta, dar viata nu poate fi traita incontinuu la extreme. Extrema este cea care da impuls progresului, dar e nevoie de calm si rabdare pt a infaptui progresul. Si pt asta e nevoie de atitudini moderate. Eu nu contest utilitatea extremelor - dar doar atata vreme cat nu cadem prea des in extreme. E bine sa realizam armonie intre atitudinile extreme si cele moderate. :)

  By Blogger Gabriela Lobonţiu, at aprilie 26, 2005 4:48 p.m.  

 • Mmmmda! aveti dreptate! m-am mai gandit la viata traita doar in conditii extreme! numai ca acele conditii care se pot numi moderate (compromisurile) ar trebui sa ocupe doar 10%! restul...nerezonabilitati :). Este f important sa stii cand sa faci compromisuri, dar de cele mai multe ori trebuie evitate (parerea mea!)

  By Blogger muresan d, at aprilie 27, 2005 11:24 a.m.  

 • eu lucrez intr-o firma in care (atentie!!!) toti angajatii sunt cu facultatea terminata (in afara de mine), insa seful este doar cu o profesionala (nici macar liceu!!!), si trage pe noi ca pe "hotii de cai". eu am o activitate de independent si lucrez in colaborare cu aceasta firma, insa pentru cele 4 milioane pe care le primesc, am impresia ca activitatea este cam multa... care este logica in chestia asta? facem facultate ca sa fim subjugati de cei fara? e corect?

  By Anonymous erdei r, at ianuarie 16, 2006 12:36 p.m.  

 • Pentru Erdei R,

  In ce priveste trasul ca pe "hotii de cai" trebuie sa recunosc k problema vine in primul rând dintr-o concurenta acerba de pe piata muncii românesca, care permite oricarui patron-manager (indiferent de studiile acestuia) sa exploateze forta de munca la maxim fara a o plati in mod adecvat. Adik voi, k si angajati, sunteti supusi unor constrângeri legate de posibilitatile de schimbare a unui loc de munk, constrângeri care va determina sa acceptati conditii de munk care va sunt defavorabile. Astea sunt din pacate aspecte asupra carora noi nu avem nici o putere si trebuie sa asteptam k timpul sa schimbe ceva.
  Acum situatia ta concreta: sincer, nu vad neaparat in atitudinea sefului vostru un defect. Si am sa-ti spun si de ce ... este inuman ce face, nu neg, dar asta este contextul, astea sunt conditiile care-i permit sa faca asta; el nu face decât sa exploateze o oportunitate pe care i-o ofera mediul. K nu are studii si se foloseste de voi ... iar nu vad in asta un defect ... este o calitate faptul k si-a recunoscut limitele si incapacitatea si a incercat sa le compenseze prin angajarea unor oameni mai bine pregatiti decât el. K nu-i plateste pe masura pregatirii pe care o au - eh ... asta e alta poveste ... adik mediul ii permite sa o fak, o face! K pe termen lung strategia lui de resurse umane este f deficitara ... va veni vremea sa plateask cândva pt asta.

  By Anonymous Gabriela, at ianuarie 21, 2006 1:51 p.m.  

 • By Anonymous Anonim, at decembrie 22, 2006 4:38 a.m.  

 • Wow Impressive!
  Your blog is very informative. However, it is pretty hard task but your post and experience serve and teach me how to handle and make it more simple and manageable.
  Thanks for the tips… Best regards.
  dissertations | dissertation writing | <a

  By Anonymous dissertation, at februarie 11, 2010 6:27 a.m.  

 • Impressive post. I dont think that without hiring a Dissertation writing service, someone can easily get final degree.

  By Blogger Albert Barkley, at martie 31, 2016 9:54 a.m.  

 • Very nice article, exactly what I needed. Very useful post i really appreciate thanks for sharing such a nice post.Cheap Dissertation Writing Services

  By Blogger Roger Bannister, at aprilie 15, 2016 6:27 p.m.  

 • Thanks for sharing your article. It delivers wide knowledge to implement in real life. Cheap dissertation writing services

  By Blogger Chris Greenwalt, at mai 20, 2016 3:11 p.m.  

 • Amazing one. I believe that you have awesome writing skills this is why I can read lot of information that I never read from anywhere. Dissertation writing service

  By Blogger Ashley Sewell, at mai 20, 2016 3:13 p.m.  

 • The Watertower is owned by a limited liability corporation including David N. Patton IV and the Historic District Development Corporation. Mr. Patton will also operate as general manager/managing partner. Dissertation Writing Services

  By Blogger Aaron Abbey, at noiembrie 23, 2016 12:55 p.m.  

 • Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  By Blogger The Scriptors, at noiembrie 25, 2016 12:02 p.m.  

 • This was a brilliant post and it carries good amount of information. I pretty much enjoy the way you present it. Admission essay writing service

  By Blogger Aurora, at martie 25, 2017 7:06 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home